Α.Ο. ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

Κολύμβηση


Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 2008, είναι εγγεγραμμένο μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) από τo 2009 και αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) για το άθλημα της Κολύμβησης (ΧΕ15).

Λειτουργούν τα εξής τμήματα:
Α. Εκμάθησης κολύμβησης (4 έως 10 ετών) σε τρία επίπεδα:

  • Iππόκαμπος 1 (4 έως 6 ετών)
  • Iππόκαμπος 2 (5 έως 7 ετών)
  • Iππόκαμπος 3 (7 έως 10 ετών) & ώρες 19.00-19.35 & 19.35-20.10

*το επίπεδο 1 (δύο φορές/εβδομάδα), τα επίπεδα 2 & 3 (τρεις φορές/εβδομάδα)
*οι ηλικίες είναι ενδεικτικές, το κάθε επίπεδο αναφέρεται όχι μόνο στην ηλικία, αλλά στο κολυμβητικό επίπεδο του κάθε αθλητή

Β. Προαγωνιστική (9-12 ετών) – καθημερινά 20.15-21.20

Γ. Αγωνιστική (13 ετών και άνω) – καθημερινά 20.15-21.30

Δ. Κολύμβηση Ενηλίκων (17 ετών και άνω) – καθημερινά 21.20-22.00

  • Αποκατάσταση παθήσεων & μυοσκελετικών τραυματισμών – 21.20-22.00
  • Προετοιμασία υποψηφίων φοιτητών για ΣΕΦΑΑ (ΤΕΦΑΑ) & Στρατιωτικές Σχολές – 21.20-22.00

Οφέλη κολύμβησης

H κολύμβηση συνδυάζει πλείστες αερόβιες προσαρμογές με μερικά αναερόβια στοιχεία και προσφέρει τη παμμερή εκγύμναση του σώματος των κολυμβητών από μικρή ηλικία και ως εκ τούτου θεωρείται από τις καλύτερες μορφές άθλησης. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός της χαμηλής συχνότητας τραυματισμών, της αγχολυτικής ιδιότητας του νερού και της συνολικής θωράκισης της υγείας των κολυμβητών.

Με την αερόβια προπόνηση συντελούνται φυσιολογικές προσαρμογές και πιο συγκεκριμένα βελτιώνεται : η πυκνότητα των τριχοειδών αγγείων, ο όγκος του αίματος και της αιμοσφαιρίνης, η καλή χοληστερόλη, η αύξηση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο, η αναπνευστική χωρητικότητα, ο αριθμός και ο όγκος των μιτοχονδρίων, η οστική πυκνότητα.

Επίσης, τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου, η κατανάλωση λιπαρών οξέων, η έκκριση ενδομορφινών, η ευαισθησία της ινσουλίνης, η κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, η καθυστέρηση της φθοράς των χρωμοσωμάτων, η αύξηση του μεταβολισμού, η αντικαρκινική δράση, η δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Όσον αφορά την επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς με την αερόβια προπόνηση παρατηρήθηκε : βέλτιστη απόδοση συμπαθητικού τόνου, υπεροχή παρασυμπαθητικού στην ηρεμία, υπερτροφία, αριστερή κοιλία με μεγάλη χωρητικότητα, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, ανάπτυξη πλούσιου δικτύου παράπλευρης κυκλοφορίας, ενδυναμωμένη επάρκεια της φυσικής διαστολής. (Μπεϊντάρης Ν., Συνέδριο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άθληση & Υγεία, Απρίλιος 2013, Δάφνη).

Δείτε τα βίντεο του Ομίλου μας
—>Προαγωνιστικό & Αγωνιστικό Τμήμα Κολύμβησης
—>Όταν είσαι αθλητής του ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ
—>Before charity swimming race in Athens, Φιλανθρωπικός αγώνας κολύμβησης
—>Αγώνες Ανοικτής Θάλασσας