Α.Ο. ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

Κλασική Κολύμβηση


Δείτε τα βίντεο του Ομίλου μας––>Προαγωνιστικό & Αγωνιστικό Τμήμα Κολύμβησης
—>Όταν είσαι αθλητής του ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ
—>220 κολυμβητές προπονούνται καθημερινά

Ο Όμιλος είναι εγγεγραμμένο μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) από την 16/10/2009 και αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) για το άθλημα της Κολύμβησης (ΧΕ15).

Λειτουργούν τα εξής τμήματα:
Α. Εκμάθησης κολύμβησης (4 έως 10 ετών) σε τρία επίπεδα:

  • Iππόκαμπος 1 (4 έως 6 ετών)
  • Iππόκαμπος 2 (5 έως 7 ετών)
  • Iππόκαμπος 3 (7 έως 10 ετών) & ώρες 19.00-19.35 & 19.35-20.10

*το επίπεδο 1 (δύο φορές/εβδομάδα), τα επίπεδα 2 & 3 (τρεις φορές/εβδομάδα)
*οι ηλικίες είναι ενδεικτικές, το κάθε επίπεδο αναφέρεται όχι μόνο στην ηλικία, αλλά στο κολυμβητικό επίπεδο του κάθε αθλητή

Β. Προαγωνιστική (9-12 ετών) – καθημερινά 20.15-21.20

Γ. Αγωνιστική (13 ετών και άνω) – καθημερινά 20.15-21.30

Δ. Κολύμβηση Ενηλίκων (17 ετών και άνω) – καθημερινά 21.20-22.00

  • Αποκατάσταση παθήσεων & μυοσκελετικών τραυματισμών – 21.20-22.00
  • Προετοιμασία υποψηφίων φοιτητών για ΣΕΦΑΑ (ΤΕΦΑΑ) & Στρατιωτικές Σχολές – 21.20-22.00

Ωφέλειες

H κολύμβηση συνδυάζει πλείστες αερόβιες προσαρμογές με μερικά αναερόβια στοιχεία και προσφέρει τη παμμερή εκγύμναση του σώματος των κολυμβητών από μικρή ηλικία και ως εκ τούτου θεωρείται από τις καλύτερες μορφές άθλησης. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός της χαμηλής συχνότητας τραυματισμών, της αγχολυτικής ιδιότητας του νερού και της συνολικής θωράκισης της υγείας των κολυμβητών.

Με την αερόβια προπόνηση συντελούνται φυσιολογικές προσαρμογές και πιο συγκεκριμένα βελτιώνεται : η πυκνότητα των τριχοειδών αγγείων, ο όγκος του αίματος και της αιμοσφαιρίνης, η καλή χοληστερόλη, η αύξηση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο, η αναπνευστική χωρητικότητα, ο αριθμός και ο όγκος των μιτοχονδρίων, η οστική πυκνότητα.

Επίσης, τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου, η κατανάλωση λιπαρών οξέων, η έκκριση ενδομορφινών, η ευαισθησία της ινσουλίνης, η κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, η καθυστέρηση της φθοράς των χρωμοσωμάτων, η αύξηση του μεταβολισμού, η αντικαρκινική δράση, η δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Όσον αφορά την επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς με την αερόβια προπόνηση παρατηρήθηκε : βέλτιστη απόδοση συμπαθητικού τόνου, υπεροχή παρασυμπαθητικού στην ηρεμία, υπερτροφία, αριστερή κοιλία με μεγάλη χωρητικότητα, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, ανάπτυξη πλούσιου δικτύου παράπλευρης κυκλοφορίας, ενδυναμωμένη επάρκεια της φυσικής διαστολής. (Μπεϊντάρης Ν., Συνέδριο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άθληση & Υγεία, Απρίλιος 2013, Δάφνη)

Ιστορία Ομίλου

Η πρώτη ανεπίσημη συμμετοχή του Ομίλου σε αθλητικούς αγώνες που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων έγινε στις 17/04/2010 στα Αθηναϊκά Κύπελλα (Γουδί) με αθλητές 7 ετών. Ακολούθησαν δεκάδες συμμετοχές αθλητών μας σε επίσημους αγώνες της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με τελευταίες επιτυχίες την 4η θέση στα 50μ. πρόσθιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξήχθη στο Χαϊδάρι & Περιστέρι (22-24.06.2018). Ο Όμιλός μας κατάκτησε την 1η θέση στα 50μ. πρόσθιο και την 2η θέση στα 100μ. ελεύθερο στους αγώνες Προαγωνιστικής στα Τζελάτεια 05-06/05/2018 στη Βουλιαγμένη, καθώς και δύο χάλκινα μετάλλια σε αγώνες στη Νίκαια (25-27.01.2019) στα 50μ. πρόσθιο.

Σημαντική στιγμή η εκ της ιδρύσεως του Ομίλου, συγκρότηση Τμήματος Κολύμβησης Ενηλίκων παρουσία προπονητή, που ιστορικά αποτέλεσε το μοναδικό με συνεχή παρουσία έως σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής. Καλύτερος αθλητής του Ομίλου ο Γιουρτούμας Ν. (2004) με μετάλλια σε κάθε αγωνιστική παρουσία του στα 50μ. πρόσθιο.

Κάθε καλοκαίρι διεξάγεται κολυμβητική γιορτή και απονομή διπλωμάτων  με τελευταία την Γιορτή Κολύμβησης ”10 χρόνια Ιππόκαμπος”, η οποία τελέστηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 17.00 στο κλειστό κολυμβητήριο Κολοκυνθούς. Πραγματοποιήθηκε επίδειξη: Κλασικής Κολύμβησης, Τεχνικής Κολύμβησης & Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Προσεκλήθησαν: 240 αθλητές του Ομίλου όλων των τμημάτων με μαγιό και οι 480 γονείς τους. Η εκδήλωση είχε μαζική συμμετοχή και συνδιοργανώθηκε από κοινού με την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων (ΕΟΥΔΑΑ, εκπρόσωπος Αβραμίδης Στ.).

Δείτε επίσης το βίντεο, Before charity swimming race in Athens, Φιλανθρωπικός αγώνας κολύμβησης.