Α.Ο. ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

Βοηθητικοί μέθοδοι προπόνησης

Μπεϊντάρης Ν.

Όλοι οι προπονητικοί μέθοδοι (μέθοδος διάρκειας, διαλειμματική μέθοδος, αγωνιστική μέθοδος) μπορούν να συνδυαστούν με τη χρήση διαφόρων μέσων όπως: το βαρελάκι (pull-buoy), τα χεράκια (hand-paddles), το αλεξίπτωτο (parachute), την κολύμβηση με ρούχα ή περίδεση, τα λάστιχα (tubes) και τη σανίδα (board), που στόχο έχουν να αυξήσουν την ένταση των ασκήσεων καθώς και να αποφευχθεί η μονοτονία της προπόνησης.

Θα πρέπει να τονιστεί η υποξική μέθοδος προπόνησης, στην οποία ο κολυμβητής προσπαθεί να διανύσει μία απόσταση με όσο το δυνατόν λιγότερες αναπνοές είτε κολυμπώντας κανονικά είτε με υποβρύχια κολύμβηση. Πάντως ο κολυμβητής δεν θα πρέπει να παίρνει λιγότερες από δύο αναπνοές σε κάθε 25μ., διότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Στόχος λοιπόν αυτής της μεθόδου είναι να κρατάει την αναπνοή του για μεγάλο χρονικό διάστημα για την διάνυση μιας συγκεκριμένης απόστασης. Έτσι θα χρειάζεται να παίρνει λιγότερες αναπνοές και ως εκ τούτου δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος από τη διατάραξη της τεχνικής με την μετατόπιση του Κ.Β. του σώματος.